Owner: Mr Kamarul
Blade Material: Unknown
Blade Maker: Unknown
Scabbard and Hilt Maker: Mr Kamarul of Kampung Patiambun, Limbang
Wood Type: Kayu Malam
Mr Kamarul call this parang as "Parang besi Sibu" because he get the iron from Sibu, Sarawak. Quiet a heavy parang for it size, i think it's relly good for cutting in half a cow or bufflow bone, much like the Parang Candong. The main diffrent is the parang blade design.
Note: Cow or bofflow bone are known for their hardness, if your parang is not well made, it's really can damage you parang.
Tuan Punya: Saudara Kamarul
Besi: Tidak Diketahui
Tukang Besi: Tidak Diketahui
Tukang Sarung dan Hulu: Saudara Kamarul dari Kampung Patiambun, Limbang
Kayu: Kayu Malam
Saudara kamarul menggelar parang ni "Parang besi Sibu" sebab besi bilahnya diperolehi dari Sibu, Sarawak. Agak berat untuk saiznya, saya rasa sangat sesuai digunakan untuk memotong tulang temulang lembu atau kerbau, seperti parang candong. Perbezaan ketara ialah pada reka bentuk bilah keduanya.
Catatan: Tulang temulang lembu atau kerbau terkenal dengan kekerasannya, kalau parang anda tidak begitu baik buatannya, pasti ia akan merosakkan parang anda.
No comments:
Post a Comment